tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• (B)log från det virtuella havet…

Posted by Niklas på fredag 18 januari 2008

080118-21:12 Starten har gått för en dryg timma sedan. 277 anmälda virtuella seglare varav ungefär 170 lämnade startlinjen på skottet. Vinden blåser från väst cirka 8 m/s och det gäller att välja styrbord eller barbords slörbog. Jag valde styrbord och att gå ut till havs istället för att följa kusten norrut. Nu har jag även sett min lokale konkurrent Tomas 0,4 Nm från mig på styrbordssidan. Tomas som ”In Real Life” har sin båt vid Nynäs brygga utanför Trosa. En halv distans i lä forsar Bagi fram, Bagi styrs av Magnus Woxén. 1,7 Nm upp lovart ser jag Sydney-Hobart-segraren Laiska vilket känns skönt. Finnen brukar ha koll på vägvalet, och är han nära mig så är jag troligen på rätt spår också. Vinden avtar söderifrån och det är väl tajm för en gipp nån gång under natten för att styra norrut.

080119-08:30 Det blåser betydligt värre i verklighetens Sverige än ute på västra Atlanten just nu. Gippade vid 23-tiden inatt. Laiska, Bagi och Tomas gippade tidigare medan min senaste polare ScampiMicke valde att gippa senare. Just nu känns det som en tidigare gipp hade varit bättre. Tangosailing återfinns just nu på plats 101 i fältet och ett område med svagare vindar närmar sog från söder. I täten återfinns Sascha, x79 och Voodoo, jag har sett dem förr men känner inte till så mycket om dem. Det gäller att hålla sig cool även om placeringen inte ser så hoppfull ut för tillfället. Det är 2750 Nm kvar av resan över den virtuella Atlanten.

080119-16:30 Mycket knepigt väder! Ska man gippa ut för att nå den starkare vinden eller ska man gå vidare den väg som leder mot märket? Jag har ju inget navigationsprogram att följa så nu går hjärnan på högvarv. Flera av de högt rankade har gippat utåt däribland Laiska, Tomas, Bagi… Var jag tänker gå talar jag inte om 😉
I skrivande stund ligger jag på 51:a plats vilket igentligen är ovesäntligt.
2580 Nm kvar till Plymoth.

080120-09:30 En lång natt utan sömn, av flera anledningar. En magsjuk dotter har hållit mig vaken och däremellan har jag suttit vid ”navigationsbordet” och slitit mitt hår…Efter mycket tvekande valde jag att gippa ut mot den kommande starka vinden. Nu på morgonen har de första båtarna rapporterad över 25 knops fart medan huvudklungan som ligger kvar inne vid Nova Scotia rapporterar farter på omkring sju knop. Bagi med Magnus Woxén, just nu 145:a ligger nog fint till tror jag. Likaså CayenneTern och JonasB.

080120-13:25 Nu är vi igenom ”bleket” vinden ökar igen och vi styr mer åt rätt håll. Laiska nu på 98:e plats ser ut att ligga bra till inför fortsättningen. Tango är nere på 111:e.

080121-08:00 Tango kom ut till vinden till slut, och under natten har vi jobbat hårt på varje liten vindvridning och är nu uppe på 48:e plats. Ett tag i går var vi nere på 135:e plats. Finska Laiska är nu uppe på tredje plats och Bagi ligger femma. Ledare är Oceanspray, en seglare jag inte känner till så mycket om. Jag höll mig kall och valde att inte gå så långt söder ut som flera andra, vindarna var hårdare söderut, men med vrid och kommande vindar så lönade det sig inte i mitt läge. De som valde att ligga kvar på den nordliga rutten har tappat placeringar. SWE54 är bäst av dessa på 15:e plats. Men nu har även det fått vind.
Nu siktar vi på nästa tiotal, 40:e-platsen.
Skota.se och Blur ligger efter.. 😉 Sidan Tangosailing.nu hade föresten 147 besökare under gårdagen vilket är ett topprekord så här på vinterhalvåret.

080121-13:00 Vi tar in på täten men plockar inga placeringar. De som ligger akter om oss har bättre vindvinkel och knaprar in distans och placeringar. Lovar jag får jag bättre vind men längre till målet, faller jag så sjuker farten, svagare vind, men närmare målet…Svårt läge. Täten är oförändrad. Magnus Woxéns Bagi har dock avancerat upp till fjärde plats förbi Tomas. Tango innehar 48e plats. Märkbart tycker jag det är att det är betydligt tuffare motstånd den här seglingen, och fler som seglar aktivt.

080122-6:00 1359 Nm kvar till mål. Tango har under natten avancerat till 26:e plats. Men som jag thatat om tidigare får man inte stirra sig blind på platssiffran, ännu. Det änder saker sent ikväll som avgör resultatlistan. Bagi med Magnus Woxén har just nu täten och anför fältets södra del. Laiska ligger på 16:e plats och leder den norra klungan. Oceanspray ligger tvåa och långt fram på mitten. Nån av dessa tre vinner tror jag. Jag hoppas på Oceanspray för då ligger jag på rätt ställe. Nu hoppas jag att läget är lungt på jobbet så man kan hålla koll på väderutvecklingen…

080122-12:00 Lunch från jobbet. Tur att det är så lite att göra på jobbet och chefen är borta 😉 Många har börjat gippa. Stora delar av fältet är nu uppe på rhumbline igen. Bagi håller täten på restulatlistan fortfarande trots att de ligger närmast den svagare vinden, och flera har gippat ut och ligger nu mer öster ut än Bagi. Laiska som de flesta håller koll på fortsätter sin nordliga kurs. I vetskap att han vunnit förr och dessutom innehar ett navigationsprogram, Deckman, i sin dator följer många efter. Nu är det dax att inta lite snabbmat här på relingen…

080122-22:55 Det känns som man är på målrakan nu, som när man rundat Almagrundet på Gotland runt, typ. Det är dock citka 1000 Nm kvar. En tredjedel, mycket kan hända. Min mor är nog min största supporter just nu. Hon sitter som klistrad vid datorn för att kolla min båt och konkurenterna. Rätt som det är ringer telefon: ”vad gör du? Gippa!” Och hon har ”hotat” med att vara med själv i nästa race. Kalle, har ni nån veteranklass? Tango pendlar just nu på platser runt 20-25 beroende på vilken bog vi ligger på. Tidigare ledaren Bagi hittade lättvinden och har tappat. Laiska har äntligen gippat, typ 200 Nm norr om rhumbline och jagar fartrekord. Torsdagkväll beräknar jag att första båt går i mål. Femtiden typ…

080123-12:30 Ett par gippar för mycket i natt? Tror det. Bagi hittade lättvind och många räknade bort den tidigare ledaren. Han är nu tillbax i täten, men jag tror han får svårt. Laiska var långt efter innan de gippade i natt, nu närmar de sig täten med stormsteg…. För min del har jag andra saker att hålla koll på idag. Mitt lag i hockeyn, Leksand håller presskonferens idag kl 15. Spännande. ”Vi ska tillbaka!”

080123-20:00 Nu kan man väl säga att det är kört. Segern är utom räckhåll. Det avgjordes för min del redan första dygnet när jag borde gippat och sökt upp den hårda vinden flera timmar tidigare. det är nu 465 Nm kvar till mål och jag ska hyffsa till siffrorna i alla fall. Laiska eller Jacob lär nog ta segern. Tror inte Bagi fixar det från sin nuvarande position, men jag har ju tvivlat på Bagi förut… Målgång på sena eftermiddagen. Bordet är bokat på The Brasserie alldeles nere vid hamnen…

080123-18:10 Så var Online-tävlingen Transat avgjord. Sex minuter i tolv (UTC) idag passerade finska Laiska målinjen utanför Plymoth i södra England. Inte helt oväntat. Laiska har tagit två segrar tidigare. En halvtimme senare forsade pererik in i hamnen som tvåa. vem pererik är har jag ingen aning om. Tredjeplatsen togs av jakob_ondeck som styrs av Jakob, en av upphovsmännen bakom spelet. Den kände kappseglaren Magnus Woxén med Bagi tog sig in i mål som fyra. Besättningen på Tangosailing.nu slet tappert in i det sista och slutade på 38:e plats, något de inte var speciellt nöjda med. Den stora missen gjordes redan första dygnet där navigatören tvekade länge om vägvalet.
Väl i hamn fann Tango en bekant och gammal konkurrent från Expressklassen, nämligen Hakan, styrd av Håkan Andersson från Nävekvarn. Håkan seglade tidigare Expressen knoX. Hakan slutade på en fin 23:e plats. Om du läser det här Håkan så kan du ju skriva nån kommentar omfrån din virtuella resa över Atlanten.

Redan på söndag startar ett nytt race på Sailonline.org Tangosailing.nu finns naturligtvis på startlinjen och kommer att (b)logga den resan också. Midwinter Scotch Run heter racet som utgår från Plymoth, går runt Irland och avslutas i Scottland. Denna gång tävlar vi i båttypen First 40.7.

Nä, nu ska vi ut och trimma in den nya First 40.7. Kanske borde vi sprida lite datavirus i Laiskas routingdator också 😉

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: