tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Midwinter Scotch Run (b)log

Posted by Niklas på söndag 27 januari 2008

bild-1.png

080127-18:40 Starten har gått för 190 virtuella First 40.7:or. Kul med lite kryss. Troligen den enda kryssen på den här resan mot Scotland. De närmaste timmarna kan avgöra hela racet. Styrbord- eller babordstart? Och när ska man slå? Tangosailing.nu valde styrbordstart, precis som Farmor, Tomas och Jakob bland andra. Finska Laiska startade för babord men slog snart till styrbord. ( www.sailonline.org )

080128-05:20 En jobbig natt med mycket lätta och vridande vindar. Klockan har ständigt ringt för att navigatören ska ha full koll på läget. Tangosailing.nu är i skrivande stund 6Nm från Lizard Point. Det har gått väldigt bra. Trots en liten försovning så ligger vi troligen bland de första båtarna. Farmor, styrd av min far Jim ligger inom synhåll, bara 0,5 NM i lovart om oss. Strax möter vi Blur som kommer för babord, men de passerar bakom oss. Favoriten Laiska ligger ca 5Nm akter om oss. Strax dax för slag ut mot Lizard Point. Konkurenter och medtävlare som läser får gärns skriva lite under kommentarer.

080128-18:50 Om natten var tuff så har dagen varit rätt händelselös. Täten på fältet lämnade Engelska kusten tidigt på förmiddagen. Hoppe före min far med Farmor, som trea låg Majken och Tangosailing.nu låg fyra. Strax bakom följde CayenneTern, Blur och ScampiMicke. Vinden har ökat och är i skrivande stund 8m/s. Det vrider nu långsamt mot. De flesta har valt att gå söder om rhumbline. Varför? Ja, jag har min idé. Frampå efternatten lär det hända saker, och då ungefär när vi når Irland, får vi se vem som valt rätt väg.
Jag ska nog sova tidigt ikväll då vädret kommer att kräva uppmärksamhet frampå morgonkulan. Jag fick några kommentarer på jobbet om att jag var galen som satt uppe hela natten för att stirra på en dataskärm, senare framkom att flera tillbringat större delen av helgen med Playstation och Nintendo. Spel som spel…

080129-06:15 Så har vi Irland inom synhåll. Natten har varit lika händelselös som gårdagen. Men nu börjar det hända saker. 34Nm kvar till sydväst-udden på Irland. Tyvär visar inte placeringarna på resultatlistan de rätta placeringarna. Enligt mina beräkningar leder Farmor just nu, 0,6 Nm före hoppe. Sen är det tätt mellan Tangosailing.nu och Majken. Laiska, ligger långt söder ut i fältet, och enligt mina beräkningar ca 10 Nm efter. Men det är igentligen ointressant. Det kommer som sagt att hända en del de närmaste fyra timmarna. Många är då på jobbet, eller på väg. Hoppas att mitt arbete inte stör seglingen 😉

080129-12:30 En kort uppdatering. Vinden har vridit. Vi kryssar nu norrut längs Irländka västkusten bland öarna. Tangosailing.nu har övertagit ledningen, men familjefejden fortsätter. Farmor är bara 0,5 Nm efter. Lattjolajbanladan har gått bra och är nu trea.

080129-06:30 Vaknade nu på morgonen. Regnet vräker ner, både IRL och virtuellt. Blev faktist lite överaskad att vi var i ledning. När jag tittade till båten vid ett-tiden i natt låg vi fyra. Båtens prestanda skiljer ganska mycket mellan vissa kurser och det kan man utnyttja genom att styra på ett visst sätt. Vinden ökar och det blåser nu runt 12m/s. Farmor med min far som navigatör ligger fortfarande tvåa, men jag tror de har ett sämre läge än Lattjolajbanladan som ligger trea. Fyra ligger hoppe. Blur och CayenneTern kommer utifrån med högre fart. Det är jämt. Nu gäller det att vara på sin vakt. Detta är inta bara att åka…

080129-12:30 14m/s, spinnakern drar och vi forsar fram i 12,8 knop. Bakom jagar de fyras gäng, Farmor, Lattjolajbanlådan, hoppe och Majken. Det gäller att vara på sin vakt. 107 Nm kvar till målet. Det blir tufft för gastarna. Vinden kommer att öka till runt 20 m/s till kvällen. Skönt att man är navigatör 😉

080129-21:10 Tangosailing.nu är i mål! Andra segern i Sailonline.org Det var lite stressigt på eftermiddagen. Slör över mot Skottland och någonstans skull en gipp göras. Med fem jagande båtar inom 2 Nm var det till att hålla ständig koll bakåt. Vem skulle gippa först? Majken gippade först, men övriga gippade strax efter så det blev inte några större chanser att ta sig förbi. Men avstånden var små. Fantastisk racing in i det sista. Tvåan Lattjolajbanladan var 5,0 minuter efter. Trea kom hoppe, som i början av racet var i ledningen. Fyra blev Majken och femma, ”rookien” Farmor, bra jobbat. Kryssen efter start samt passagen av fronten syd-syväst om Irland var de avgörande punkterna på detta race. Det gick inte perfekt för Tango, några missar blev det trots allt. Men det viktigaste är att hålla sig ”vaken”, och att inte gå på grund. Tack alla medtävlare för gott mostånd! Let’s Tango! Vi ses i nästa race, enligt rykten startar det på lördag, Göteborg Offshore Race! …nu ska jag sova 😉

Resultat >>>

Annonser

9 svar to “• Midwinter Scotch Run (b)log”

 1. Majken said

  Ser bra ut Tango. Det är väl här det avgörs. Resten ser mer bara ut att bli följa John. Får se om min chansning går hem och jag klarar Lizard. Då får vi se hur det går… Himla sjysst blog!

 2. Blur said

  Bra seglat tango.

  För första gången någonsin fick jag till 3 fördröjda slag som faktiskt funkade. Någotsånär.

 3. nightmare said

  Trevlig blog du har. Jag har lärt mig mycket här.

 4. Coolt, man blir ju sugen på att testa efter att ha läst din race-rapport! Bra skrivet alltså.

  Mvh

 5. Blur said

  Grattis!

 6. Laiska said

  Grattis Tango, verkligen bra seglats! Jag tror dina misstag (om det var några) måste ha varit nästan osynliga;-) Bloggen är jättetrevlig den också!

 7. Tomas said

  Grattis till andra segern. Minst misstag vid rätt tillfälle vinner som vanligt och rätt analys från start. De e bara att lyfta på hatten till nästa gång.

 8. Johnny said

  Stort grattis, delar du med dig av några experttips till en Matchrace seglare?
  Vi möts till nästa race.

 9. Niklas said

  Tror väl inte du behöver några experttips 😉 Just nu pågår ett ”starta-när-du-vill-race”. Perfekt att köra för att lära sig spelets funktioner.
  Nästa riktiga race lär väl bli om en dryg vecka tror jag. Tangosailing.nu finns då naturligtvis på startlinjen. Jag är fast!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: