tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• IMSYC Open (b)logg

Posted by Niklas på lördag 23 februari 2008

080222-23:15 Så var det åter dax för ett lite längre online-race igen. Och på begärnan kan man väl säga så blir det (b)loggbok på detta race också.
Detta race startar utanför Rom och avslutas i Tripoli. Det speciella med denna segling är att deltagarna fått välja på ett antal olika båttyper, designade av en grupp elever på KTH.
Redan i måndags satt jag och spanade in väderprognoserna för Medelhavet, för att kunna välja rätt båt. Fler än jag har uppenbarligen koll på vädret då den båttyp jag, min bror och pappa valde, dominerar startfältet stort. Lättvind var att vänta.
Starten gick 17:00 UTC i nordvästlig vind, 2 m/s. Vinden vrider mot norr och det gäller att gippa i rätt ögonblick. Det ser ut att bli ett långdraget race.
Efter att antal race börjar man nu känna igen deltagarna, Scampimicke, Tomas, Borrasca, Gnarp, som efter lite skoj om Christer Sjögren bytt namn till just ChristerSjogrenTangosailing.nu ligger för tillfället på fjärde plats. Men siffran har ingen större betydelse så här tidigt i racet. Jepsom, min bror har gippat och ligger på 20:e plats. Nu ska vi strax väcka besättningen och gippa, sen får man sova lite IRL.

080223-07:25 Man ska inte ha bråttom! På 14 timmar har vi lyckats ta oss 35 Nm. Det är i stort sett spegelblankt på det virtuella Medelhavet. Som det ser ut no kommer ett högtryckscentra att passera rakt över oss under dagen. På Tango mäter vi just nu upp 1,9 m/s i vind. Farten är beskedliga 2.7 knop, och det är 497 Nm kvar till mål. Det kommer att dröja ytterligare ett dygn innan vi får mera vind. Håll ut! Just nu är det danskt i topp på rankinglistan genom Denmark. Finska Laiska ligger tia. Tomas hittar vi på elfte plats, Tango på 23:e. Sailonline.org är spelet vi håller till på.

080223-18:15 Vind: 1,5 m/s, fart: 3,4 knop! 22 Nm sedan halvåtta i morse. Det är minst sagt segt. Båtarna på östra kanten, närmast Italienska kusten har under dagen haft bäst vind och fart. Göteborgaren SWE54 har tagit en ordentlig ledning före en av upphovsmännen bakom spelet, Jakob. Tango har halkat ner lite i listan till 40:e plats, men det är långt till mål och snart kommer det nya vindar. Det här är minst lika påfrestande som riktig segling i lättvind.

080224-07:15 Vind: 0,6 m/s, Fart: 1,3 knop. Ja, vad ska man säga? Nu har vi i alla fall kommit igenom högtrycket och vinden har snurrat runt. Om några timmar forsar vi fram i god vind, tror jag. Min lite mer västliga rutt har inte givit det utslag jag hoppades på. Båtarna på ostkanten gick fortare än jag räknade med och han därmed förbi det värsta bleket innan vinden nu vänt och ökar igen. Tango var ett tag nere på 85:e plats. Nu ligger vi 77:a. Fortfarande är det SWE54 som leder.
Det var heta diskussioner i går på chatten. Vädret har inte uppdaterats som det ska och stämmer därmed inte med verkligheten. Det är ju inte bra…speciellt för de som använder sig av s.k. routing-program där man laddar ner väderfiler och båtens prestanda och får ut den snabbaste vägen. Själv navigerar jag med hjälp av linjal, miniräknare och min hjärna.
460 Nm har jag kvar till målet och nu VILL jag ha vind, motvind! I familjekampen ligger Jepsom 72:a och Farmor 118:e. Några andra jag brukar ha koll på: Tomas, 27:a, Laiska 34:a, SK95SWE8 54:a, ChristerSjogren 59:a, Hakan 114:e, Borrasca 116:e, Scampimicke 133:a. Oj, farten ökar, 1,4 knop nu 😉

080224-16:10 I går känndes det hopplöst. Jag trodde inte att min strategi jag valt var den rätta. Nu känne det bättre. Tango har under dagen avancerat till 15:e plats och tagit in ca 8 Nm på täten, plötsligt känns det som vi är med i matchen igen. Häftigaste avancemanget har SvanteFreud gjort som under dagen gått från en plats över 130 till nu 29:a. Östra kanten har under dagen varit favoriserad och även Farmor har ångat på. Farmor har rapporterat farter på över tio knop. Nu har vinden avtagit igen och på Tango har vi 2,5 m/s, men det ökar snart igen och vrider mot. Fortfarande är det Göteborgaren SWE54 i täten, en klar ledning med över 5 Nm. Några placeringar: Farmor: 40, Jepsom: 33, Laiska; 9, Tomas: 14, lenn: 59, Borrasca: 70, Hakan: 110.

080225-06:40 320 Nm kvar, men det känns ändå som vi är på upploppet. Det känns som det är lite rävspel. Det är nu kryss och det gäller verkligen att slå på rätt ställe. Enligt rankinglistan leder fortfarande SWE54, men jag ser just nu SvanteFreud som ledare. Vem är Svante? Jag vet ingenting om denna tävlande. Bakom dessa två är det stenhårt. Hotspur, yuyu, Tango, Laiska och Farmor.

080225-16:45 230 Nm kvar till Tripoli. Täten har just passerat ön Pantelleria och vinden drar från syd. Alla har koll på minsta lilla manöver. När vinden vred mot var det ingen som slog. Ingen ville slå först. När sedan den första slog tog det inte lång tid föränn alla i täten slagit. SvanteFreud är tätt följd av SWE54, 9 Nm bakom följer Tangosailing.nu, Hotspur, Laiska och Farmor mycket nära varandra. Längre ner i fältet, men absolut fortfarande med finner vi Jepsom på 28:e där han stryker längs Tunisiens kust. ChristerSjogren håller 13:e platsen, ja, det finns många som jagar oss här framme.

080226-10:10 111 Nm kvar. Gick för länge på styrbordsbogen, västerut. Visserligen vred det upp under natten, men nu faller det. Man måste tänka lite längre ibland än nästa slag. Och inte sova över väckarklockan… De som slog tidigare i går har ett betydligt bättre läge. Tango ligger just nu fyra, men det kan rasa betydligt innan målgång i morgon. Får väl hoppas på en oväntad väderuppdatering….

080226-21:30 47 Nm kvar till Khadaffis näste Tripoli. Jag va lite sur i morse över mina misstag i natt. Raset har inte kommit. Bara Finska Laiska har passerat. Jag var helt säker på att fler bara skulle forsa förbi när vinden öppnade. Nu vrider vinden dock tillbaks och det blir några slag på slutet i mörkret utanför Tripolis hamn. Vinden avtar och det ser ut att bli ytterligare en natt på den digitala oceanen. Kampen om segern står mellan SWE54 och SvanteFreud. Laiska har tagit ett litet grepp om tredjeplatsen men sedan är det öppet. Tango, Farmor, Tomas, Hotspur och Mac är några som tajt kämpar natten lång. Föresten – Laiska är finska och betyder lat på svenska…

080227-06:10 Det här är galet! Försov mig inatt igen. tappade kanske två placeringar där. Det lär dock dröja innan vi går i mål. Vinden har vridit 70° på 40 minuter! Och nu ökar den också, 0,8 m/s. 1 knops fart och 26 Nm kvar. På chatten synd förutom familjen Qvarnström, en och annan amerikan. De andra sover gott….

080227-16:25 Äntligen i mål! Femma, helt okej. Efter morgonens ”bleke” kom det så lite vind och vi gled i mål under dagen. Göteborgaren SWE54 gick i mål som etta redan kl. 08.22 UTC. SvanteFreud från Stockholm seglade in som tvåa drygt två timmar senare. Det dröjde sedan ytterligare sex timmar till trean, finska Laiska gled över mållinjen utanför Tripoli. Farmor blev fyra, 16 minuter före Tango. Ytterligare några minuter senare forsar Tomas i mål som sexa. Bra kämpat allihop. Nästan fem dygn har vi hållit på, och många är kvar där ute. Bland annat Jepsom som möjligen kan knipa 13:e platsen efter en mycket stark spurt. Nästa race startar på lördag. Gotland Runt! Då med priser! www.sailonline.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: