tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Eurocard Gotland Runt Online (b)logg

Posted by Niklas på lördag 1 mars 2008

logo.gif

Tävlingarna avlöser varandra på Sailonline.org. I dag drar båtmässan i Älvsjö igång och i samband med detta ordnar Sailonline Gotland Runt i samarbete med KSSS. I skrivande stund är det 361 viruella båtar anmälda och det lär bli fler. Hur många av dem som verkligen startar i spelet återstår att se. Tangosailing.nu deltar förståss. Målet är naturligtvis första platsen och den Gill-jacka som är förstapriset. Att vinna är naturligtvis svårt. Flera av deltagarna använder sig av så kallade routing-program där man laddar in väderfiler och båtens prestanda så talar datorn om vilken väg man ska ta. Tango anväder sig inte av sånna hjälpmedel. Sedan så ser vädret intressant ut med ett lågtryck som styr och ställer. Kryss och läns är mitt önskeväder eftersom det då blir lite olika vägval. Nu ser det ut att bli en del frontpassager vilket också ställer seglarna på prov.
Jag har nu laddat upp med en ny miniräknare för att snabbare kunna kalkulera olika vägval, en kartbok, mest för skojs skull för att se vad de olika platserna heter som man seglar förbi. Och så studeras vädret in i detalj. När vädret i spelet uppdateras gäller det att veta vad som kan hända.
På allmän begäran av flera deltagare kommer jag även i detta race att skriva (b)logg med jämna mellanrum. Lämna gärna lite kommentarer så blir det mera levande. 17.00 UTC (18.00 lokal tid) går starten utanför Sandhamn.

080301-18:35 Starten har gått. Runt 300 virtuella seglare gav sig av från Almagrundet klockan 18.00 svensk tid. Vinden är ostlig 11 m/s, det är 2 plussgrader och snöblandat regn. Vilken tur att det bara är ett spel…

start1.png

080302-03.15 Så har vi passerat Fårö fyr.  Tyvärr har de som valde västra sidan av Gotska Sandön lite övertag. Ledare i fältet är Lattjolajbanladan. Tvåa ligger amerikanska mooki2. Med i täten finns även Laiska, Tomas, Jeroen och woodi. Tango ligger på runt 100:e plats.

080302-08.14 Vasaloppet har just startat, och en av våra tidigare medtävlare SvanteFreud finns med i spåren. När det gäller det virtuella Gotland Runt ångar fältet på. Täten passerade Östergarn redan vis sjutiden på morgonen och beräknas passera Hoburgen vid elva. Lite tråkigt race hittills. Raka spåret mellan uddarna bara. Det gäller bara att inte ”gå på grund”. Tango har nu avancerat till 18:e plats. Ser man på väderprognosen börjar det riktiga racet vid Visby. Då väntas kryss i väldigt svaga vindar. Vinnaren av S:t Peterburg-racet Lattjolajbanladan innehar fortfarande täten. Min lokale konkurrent Tomas ligger fyra, och finska mästerseglaren Laiska är femma. På tionde plats hittar vi den alltid glade örebroaren woodi, och precis hack i häl på mig finner vi Farmor. På en fin 48:e plats så här långt infinner sig Hakan, som jag tror är knoX-seglaren Håkan Andersson från Nävekvarn. Min bror Jepsom har troligen sovit för mycket i natt och ligger bara på 226:e plats.

080302-12.40 Horburgen är passerad. Lattjolajbanladan rundade 10:31 UTC, två minuter före amerikanska mookie2. Nu väntar en resa mot Visby med avtagande och motvridande vind.Ytterligare en seglare bloggar under sitt virtuella äventyr, det är Majken som just nu jagar på 29:e plats.

080302-21:55 Vid dagens uppdatering av väderprognoserna hände en del. Själv va jag beredd på det, även om själva uppdateringen kom tidigare än jag tänkt mig. Hade hoppats kunna utnyttja den lite mer än vad som nu blev fallet. Det gäller att ha koll på vädret IRL också. Då vet man vad som händer framåt kvällen när spelets nya väderfiler ramlar in. ”Lattjo” tuffar på i ledning och det är väl bara en serverkrasch som kan stoppa han från segern. Laiska jagar som tvåa men verkar lite uppgiven, som vanligt när han inte ligger först. Bakom dem är det tätt och Tango ligger för närvarande på elfte plats bara 0,7 Nm från prisplats. Det blir till att ha väckarklockan på väckning flera gånger i natt. Jag vill stå på pallen igen!

080303-12:15 Det blev ingen pall. Det blev inte ens en topp-tio. Tango missade mållinjen! Varför vet jag inte riktigt. Med 27 Nm kvar till mål la jag in en kurs mot mål, väldigt nära läbojen på mållinjen, men av någon anledning hamnade kurslinjen till slut utanför mållinjens begränsning. Lite surt till att börja med, men jag missade ingen prisplats. En sjunde till nionde plats kunde det ha blivit vid en riktig målgång. Det var oerhört tajt mellan placeringarna. I vissa fall bara hundradelar av en sekund. Naturligtvis mycket beroende på ett race utan speciella svårigheter. Lattjolajbanladan tog segern och tillhör nu den skara som tagit fler än en seger. De andra är Laiska, tre segrar, SWE54 och Tangosailing.nu som tagit två var. Tvåa blev Tomas, trea Laiska och fyra, mycket bra gjort av woodi, örebroaren som aldrig satt sin fot på en segelbåt. Farmor blev nu bäst i familjen med sin 24:e plats efter lite strul under sista natten. Jepsom passerar just nu mållinjen som 179. Han körde bort sig i början och chansade vilt på slutet. På onsdag är det nytt race, utan priser och då även utan bloggande. Jag är registrerad men får se om jag orkar starta. Kanske dax att sova några nätter nu.

Resultat >>>

Annonser

4 svar to “• Eurocard Gotland Runt Online (b)logg”

 1. woodi said

  Trevligt med lite (b)logg:ande igen! Mäktigt med alla dessa båtar som bildar en extrem solfjäder på sin väg ner mot Fårö!
  Lycka till allihop! 🙂

  /Johan

 2. Jakob said

  Som en av skaparna av spelet är det otroligt kul att ni är så många som har kul och engagerar er i sailonline. Ett supertack till Tango som verkligen bidrar till att skapa en skön känsla kring tävlingarna. Lycka till!
  /Jakob

 3. woodi said

  Jaha, man överlevde natten klart mycket bättre än väntat. Kul att se Tango avancera rejält nu på morgonen också! 🙂
  Den riktiga fighten startar väl ungefär vid Visby.

  Kör i vind!

  /Johan

 4. scampimicke said

  Hej

  Man för tacka en plasering till. Vet att det kan vara jobbigt att bli jagad av virtuella scampi.

  Micke M

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: