tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Starten har gått!

Posted by Niklas på onsdag 28 maj 2008

Nu är de på väg! Klockan 19.00 gick skottet för första start i Waski2star Baltic. Vädret var perfekt med vind omkring syd, tre fyra meter. Kanske kunde det ha varit lite varmare. Mot kvällen blev det lite stelt i fingrarna när jag satt och skrev notiser på mobiltelefonen.

Före start gick vi runt på bryggorna och kollade in deltagarna. Vi fick även en pratstund med Kjell och Patrick Enbom, samt Simo Ryhänen och Maja Björkqvist. På Enboms Rabalder verkade läget rätt lungt när de satt i sittbrunnen och tuggade i sig middagen. På Simos Qinoa var det mera fart, middagen skulle diskas undan, navigatorn skulle programeras och så vidare. Simo var lite oroad över vindarna. Båten de seglar, en HR 342 är bara utrustad med fock vilket är lite lite i lätta vindar. Väderprognoserna talar om mest vindar omkring tre till fem meter.

Klckan 19.00 gav sig båtarna i startgrupp ett iväg. LYS 1.08 till 1.17. Hemmabåten Bubbel, en Scampi med Staffan Sollerhag och Mickael Strömberg tog starten som jag såg det, men Dehler 29:an Funny med Anders Mathsson och Niclas Svensson seglade snabbt förbi och ryckte tidigt till sig en ordentlig ledning. Även Linjett 33:an Flax kom iväg bra. Vinden blåste rakt utifrån och båtarna fick kryssa ut mot havet. Jag skulle inte haft något mot att hänga med…

En och en halv timme senare var det dags för startgrupp två med LYS 1.18 till 1.23. Ingvar Bingman och Nisse Nyström i Wasa 38:an Samuraj gjorde en bra start mitt på linjen och var snabbt uppe i täten. Vid varsin ände av linjen startade de båda J80:orna. Björnsnabben längst ner i lä var den som var först när de möttes en bit ut mot Vinterklasen. Simo och Maja med HR 342:an gjorde en hygglig start men hade svårt att hänga med i den lätta vinden.

I startgrupp tre såg vi den lite annorlunda kombinationen X-332 med aktersnurra! Det var också en av de blå X-332orna som tog starten. Längst ner i lä. Men det är inte alltid så viktigt att vara på linjen när skottet går. Kjelle Enboms blå Dehler 34 låg ett par båtlängder från linjen när skottet small, men ganska snart hade han seglat förbi och va den som ledde fältet. Den gamle bandystjärnan Jonas Claesson startade längst upp i lovart och så ett tag ut att ha lite dåligt med vind, men snart så gled även han ut mot havet.

I start fyra såg den nya Dehler 34:an vass ut. Leif Englund var klart först i starten och seglade i fri vind enkelt iväg från konkurrenterna. Dehler 36:an Rut med Jonas Svensson och Mathias Gustafsson kom iväg bra. Även Mithril med Borg/Levin såg ut att gå fint. Vinden hade nu vridit lite mer mot sydväst och de tävlande behöve inte slå för att komma ut förbi Beten och de andra små öarna.

Startgrupp fem bestod av en salig blandning båtar. Den gamla klassiska Swan 65:an Travel, 40-totaren Datcha och den kvicka Mumm 30:an. Det blev lite dramatiskt när starten gick. Tre båtar var för tidigt över och till en början var det inte någon av dem som vände om. Till slut, efter flera minuter vände så A 35:an Wait And See och startade om, 16 minuter för senade gav de sig i väg på jakt. Bakom mig på piren diskuterades det flitigt vad reglerna sa om detta. ”Båt som 15 minuter efter sin startsignal inte startat räknas som utgått”… De två andra som va för tidiga vände inte om, och jag tror att det var X-35:an GoGreen samt Zelma, en Arcona 400. Enligt OxSs var det Summer Wine och banken Bar och Brasserie (båda Arcona 400) som var för tidigt över. Mumm 30:an var lite sen över linjen men blåste snart förbi de större båtarna i den lätta vinden. Travel tog det lite lungt och startade i ”andra led”.

Sen kom båtarna alla väntade på. Piren utanför Oxelösunds hamn var nu packade med åskadare. Flerskrovsbåtarna skulle nu iväg. 60fotarna HiQ och Lakota var imponerande att se. Trots den lätta vinden blåste de bara iväg ut mot havet. Båtar som normalt är fartvidunder stod stilla i jämförelse med HiQ. Men…dom var ju tre gubbar ombord på HiQ? En timme och 40 minuter har nu gått och jag ser att HiQ snart är framme vid Landsort! De flesta har nu passerat vid fyren Gustaf Dahlen och styr nu över mot Visby. Enligt uppgift är det bara Flerskrovsbåtarna som går via Landsort innan de styr vidare mot Visby. På min Sailplanner kan jag se att Arcona 400:an Glada just nu håller 6,6 knop. Hygglig vind med andra ord. Enligt samma Sailplanner kommer det nu under natten att blåsa upp mot 6 meter från syd, vridande mot sydväst.

Mithrills blogg  >>>

Båtarnas positioner >>>

Jag återkommer med bilder från starten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: