tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Vem vinner?

Posted by Niklas på söndag 29 juni 2008

Det är naturligtvis väldigt svårt att sia om vilka båtar som vinner Gotland Runt. Jag har inte koll på besättningar, och många av klasserna är stora vilket gör att vädret kan avgöra vem som vinner. Mycket bleken på vägen kan vara en stor fördel för de långsammare båtarna. Men jag ska i alla fall gå igenom klasserna och se vilka som enligt mig är tänkbara vinnare.

Multi 30 Open, består av sju SeaCart 30 och här har jag inte mycket koll på deltagarna. Men kommer man från Grekland och Norge för att köra här så är man förmodligen på jakt efter en bra placering. Norska Claus Landmark med Flying Camilla och Grekiska Stratis Andreadis med Ireax blir säkert att räkna med. Calle Hennix med Vorsprung.se har ju seglat den här båten sedan den sjösattes första gången så han vet nog hur den funkar. Hennix vinner.

X-35. Förra året vann Audi R8 med de alpina skidkillarna ombord. Tjejerna och killarna har i år bytt båt med varandra och R8an seglas av tjejerna med rutinerade Leif Carlsson som skeppare. Farsor på sjön, med Farsorna Po Söderberg och Gutta Johansson med sina söner ombord tror jag dock blir farliga.

ORCint C. 37 båtar. Svenska mästaren Data Com är ju naturligtvis favoriter, men ju fler vinster man radar upp desto närmare en förlust kommer man… Främsta utmanare är nog Estniska Audi Sport, och naturligtvis Arcona 460 UK Syversen. Blir det lätta vindar så finns nog X-41:orna med i toppen. En långväga gärst finns med i detta startfält i form av Tilting At Windmills från Australien. En lite udda båt eftersom den är byggd i trä. Windmils har ett flertal gånger seglat Sydney Hobart Race och blev bland annat tvåa totalt 2003.

ORCint D. Lady X, en X-332 med Mikael Algvere var tvåa förra året och räknas till vinnarkandidaterna. X-37:an Matrisen är en annan utmanare. Strängnässeglarna Ludvig Axling med Dehler 29:an Omnilon och Jonas Svensson med Dehelr 36:an Rut lär vara med i toppen och slåss. Norrköpingsbåten Perfect Excuse har i år spetsat besättningen med meteorologen Anna-Karin Bergström. Kan hon hjälpa Stefan Peterson att vinna?.

• LYS C. Här är det ännu knepigare att hinna vinnare, men Arcona 400 brukar vara ett säkert kort. Johan Zellman med Zelma har seglat bra och vann ju Watski2star. Jag sätter en krona på Zelma.

LYS D. 87 båtar på starlinjen! Lite partisk är man väl, och ”småbåtarna” brukar ju ha en liten fördel när det är lätta vindar… Se upp för X-95:an Index. Jag tror inte dom vinner, men de kan mycket väl ligga i topp. Linjett 37:an Ancella med Mats Gustavsson kommer att tillhöra täten. Linjettkonstruktören Mats har seglat många gånger runt Gotland med sina Linjett-båtar och är det nån som vet hur det blåser ront den gröna ön så är det han.  Scampin Boj-Boj kan man inte räkna bort och Christian Hertzberg med minitonnaren Embalageteknik lär nog ligga högt upp i listorna. Trosa-seglaren Kjell Enbom vet jag inte riktigt var jag har…Han vann Landsort Race för andra året i rad, men motsåndet här är tuffare. Men blir det bara lite mer vind än svagt så kan han nog vara med högt upp. Östersjömaravinnaren Anders Kristiansson seglar med ombord.

LYS Multi. Den här klassen är väl bara till för att HiQ ska få vara med. HiQ vinner med flera timmars marginal.

Classic. Här har jag inte mycket koll på de gamla träholkarna. Anitra kom trea förra året och är säkert en toppkandidat. Trosabåten Atena är minst i fältet och säkert lättast, kanske kan det hjälpa i de kommande lätta vindarna. Sailonlineseglaren Jeroen Teil fick till slut tag på en båt, Ballad. Så går den bra så kan det vara tack vare den holländske navigatören.

Grand Open. Outsider vinner. Ericssons båt går inte i lättvind. Inte Datscha heller. Hyundai har Pelle Pettersson vid rodret, men det räcker inte heller.

IRC C. Per Lindforss Serendip sätter jag en krona på i denna klass. Kanske kan någon av A 35:orna blanda sig i. W8 and see till exempel. På Chazara seglar fyra Expressbesättningar tillsammans med seger blir det inte.

IRC D. Estniska Deborah Rodriques, First 34.7, verkar ha ett lågt mättal, kan vara en vinnare.

ORC Club C. Här är en riktigt internationell klass. Nio deltagare och inte en enda Svensk båt. Och jag har ingen koll alls på dessa båtar, men Swan 46:an Wafi vann ju i LYS förra året efter mycket diskussioner. Nä, Den ryska Ariel vinner…

ORC Club D. 11 båtar. Notre Dame vann klassen förra året. Finska Aino, en Pogo 2 ser intressant ut. Nästa år finns inte ORC Club-klasserna längre tror jag.

Oj, nu var det slut på klasser, många blev det….

Annonser

2 svar to “• Vem vinner?”

  1. B said

    Vann inte Ericsson nu då? Uhm..hypoteser är otroligt frusterande.

  2. Niklas said

    Jo, om gjorde ju det, tyvärr. Och det blåste ju på rätt bra också. Dessutom bröt ju båda som låg etta och tvåa vid Visby!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: