tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Gotland Runt från land

Posted by Niklas på onsdag 2 juli 2008

Det här handlar inte så mycket om resultaten eller om vägval och sånt utan mer om själva arrangemanget sett från min dator.

Först den eviga frågan om klassindelning. Klasserna borde delas på ett annat sätt. 87 båtar från 1.07 till 1.29 i en och samma klass kan ju se häftigt ut på pappret, och i starten. Men nu ser man hur det kan gå. I LYS D ledde Scampin Boj-Boj vid Hoburgen, men slutade på 41:a plats. Till största delen berodde det inte på att dom plötsligt seglade så mycket sämre utan på att de större båtarna i klassen gått i mål när vinden dog ut. Hade man haft en klass för till exempel 1.07 till 1.16 så hade den lilla klassen vunnits av Scampin. Dessutom tror jag att det skulle bli fler ”små” båtar om man hade en annan klassindelning. Det blir dock aldrig helt rättvist, det är jag medveten om. Förra året var det ju ”småbåtarna” som hade fördel. Kanske skulle man ha en eller flera LYS-klasser på den korta Classic-banan också för de som tycker att Gotland Runt är för långt och tufft, för små båtar och för de som kanske havsseglar första gången. Nästa år försvinner väl ORC Club och därmed borde det bli ytterligare LYS-båtar.

Sen till det lite mer publika. TV-sändningen från starten var bedrövlig, va det Fredrik Feldreich vi skulle se eller segling? Webbkamerorna på båtarna var kul och funkade ju ganska bra. Men det webbkameror som satt vid rundningarna var inte till nån större hjälp för att följa racet. Det var bara små små segel som gled förbi ute på havet. Lika så målgångskameran, man såg inte vilka båtar det var och därmed tycker jag inte den var till nån större nytta. Positionssidan är väl en bra idé men det borde vara fler båtar som kan följas, helst alla naturligtvis, och helst ska det ju funka också. Resultatrapporteringen va det lite si och så med. Det hände rätt ofta att det stod fel tider och därmed blev rundningsresultaten fel, Alu baba vid Östergarn, Miss Conduct vid Visby, Chazara vid Östergarn. Ibland rapporteras det väl fel, men många gånger skrivs det fel. Flera gånger skrevs det in tider med fel datum. Miss Conduct i mål är också ett frågetecken, exakt samma tid som Index, jag såg när Index gick i mål, då fanns ingen annan i närheten på mållinjen. Ibland tog det flera timmar innan tiderna kom upp i listan. Shoguns målgång kom upp på listan 12 timmar efter målgång!
Det kunde ha skrivits mer på webbsidan löpande om vad som igentligen skedde ute på havet. Frammåt målgången kvicknade de till och skrev en hel del. Jag fick en del kommentarer och mail att Tangosailing.nu var bättre än gotlandrunt.se. På gotlandrunt.se borde det ju även finnas lite info för ”åskådarna” om hur tävlingen gå till, varför inte första båt i mål vinner och sånt. Jag vill gärna ha namnen på alla i besättningen, inte bara skepparens namn. Segling är en lagsport och skeppare/rorsman får aldeles för mycket uppmärksamhet i förhålande till övriga besättningsmedlemmar.

Skriv gärna lite kommentarer.

Annonser

7 svar to “• Gotland Runt från land”

 1. Martina said

  Mycket bra skrivet! De kommentarer du har om gotlandrunt.se är helt sanna och jag hoppas inneligt på att de kan lära sig av detta och bli bättre till nästa år. Kan meddela att jag har följt din blogg och inte gotlandrunt.se för att hålla mig uppdaterad. Hoppas på att de till nästa år kanske kan sätta en transponder på alla båta så de alla kan följas… Jag hade visserligen tur vars vänner befann sig på en båt som låg nära någon annan med transponder och därmed kunde följa dem. Dessutom befann de sig i topp vilket gjorde att de uppkom på både din blogg och på andras.
  Hoppas som sagt att personerna på gotlandrunt.se läser dina kommentarer och tar åt sig!
  MVH

 2. Falk said

  Vill först av allt tacka för mycket bra rapportering av årets segling!

  Jag håller med dig (och alla andra?) om att bevakningen och informationen kring seglingen har varit mycket dålig från arrangörernas sida. Hur svårt kan det vara att sätta ett par av alla funktionärer på att skriva lite text och rapportera med lite intervjuer osv under tävlingens gång?

  gotlandrunt.se har flera år på nacken och saknar många önskade funktioner. Inget web 2.0 där inte!
  Jag här säkert tusen idéer på vad som kan (och bör) ändras och läggas till på sidan. Till nästa år vill jag se en helt ny version av sidan. Jag vill se samtliga båtar på en karta och ha ett rapporteringssytem som är direkt länkat till webben så att vi slipper långa tider innan vi ser att våra båtar har rundat för flera timmar sedan…
  Skulle kunna skriva länge om hur jag tycker att det hela borde fungera och skötas, men jag tror att min poäng nått ut nu.

  Hoppas på att fortsätta läsa dina inlägg om seglingssverige här!

 3. asdf said

  Jättetack för att du rapporterat det ksss skulle gjort men inte gjort
  jag väljer dig till gotlandrunt president

 4. Lotta said

  Jag kan bara hålla med om att bevakningen på webben kunde varit bättre. Fast jämfört med vad tv och radio sänt var den ju å andra sidan helt enastående. Tv-bolagen verkar ha missat Gotland Runt helt och hållet i år.

 5. Micke said

  Skulle KSSS besluta sig för att låta det mindre båtarna, säg 29 fot och mindre få segla Classic banan så tror jag nog att vi skulle köra expressen på GR och säkerligen fler mindre båtar och expresser skulle då ställa upp.

 6. Erik Bidö said

  Bra förslag med LYS-klass 1.07 till 1.16, hade givit oss 4:e i st f 48:e plats :-).

  Mycket bra rapportering Niklas!

  /Lattjo-Erik

 7. Pelle (Avantime) said

  Angående Boj-Bojs ras; Då vi seglade om dem 2ggr, på relativt nära håll så blir orsaken till deras ras i listan tydligare. De seglade utan storsegel åtminstone från trakten av östergarn. På ostsidan såg vi dem med bara genua 1 och på norr om visby med spinnaker och eventuellt en fock eller halv stor på bommen. De gjorde ett starkt GR!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: