tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Regn och blåst på Lions Kanna

Posted by Niklas på söndag 17 augusti 2008

Nästa år firar Trosas jolletävling Lions Kanna 30 år. Nu för tiden är det dock betydligt färre deltagare på tävlingen än va det var då. 1989 deltog 24 seglare och 1990 kom hela 70 deltagare till start. På senare år har deltagarantalet sjunkit betydligt och kommer det mer än femton båtar får man vara nöjd, speciellt som vissa klubbar envisas med att inte respektera indelningen med lokal- och rikshelger.
Väderprognosen inför dagen såg inte speciellt trevlig ut. Regn, eventuellt med åska och vindar upp mot 15 m/s. Jag trodde nog att i alla fall någon deltagare skulle lämna ”w.o”, men alla trotsade vädret och kom till start. Sex E-jollar och tio optimistseglare där de flesta var från Trosa och nyligen avslutat seglarskolan där VM-seglaren Therese Antman var tränare. Första seglingen gick i förhållandevis måttliga vindar, och regnet höll sig på avstånd. Strängnässeglaren Elias Rundgren spikade första med Joakim Nilsson, Nyköping som tvåa och Trosas Linus Kristiansson hängde med de mer vana kappseglarna riktigt bra och blev trea i sin kappseglingspremiär. I E-jolleklassen drog Nyköpingsseglarna Linus Rehn och Oskar Forssberg iväg i en klass för sig.
Vinden ökade något inför andra racet. Optimiststarten blev lite dramatisk, det blir lätt så när det vimlar av rookies på banan. De har ju inte vanan att hålla utkik runt båten ännu. Simon Jansson seglade längs linjen för babord, Joakim Nilsson seglade för styrbord mot linjen men hade ögonen åt annat håll samtidigt som han påbörjade ett slag, de båda båtarna krokade i varandras riggar och Joakims båt drogs omkull, mitt på startlinjen, kaos! Vindbyarna blev kraftigare och orutinen bland de nya tog ut sin rätt. Fyra seglare gav upp under det andra racet. Linus Kristiansson seglade dock rutinerat och försiktigt vilket lönade sig, det blev seger. E-jollarna ökade antalet bad och Torbjörn Blomberg fick bryta tävlingen och gav sig iväg innåt. Torbjörn seglar normalt lite större båtar med köl under och dom kapsejsar ju inte… Linus var namnet även i den här klassen, Linus Rehn vann före Anna Nordin som började bli varm i kläderna i sin tillfälliga come back.
Till tredje seglingen ökade vinden ytterligare och fler seglare valde att bli bogserade till land. Nu var det bara två kvar. Elias Rundgren och Joakim Nilsson fick ”matchrejsa” runt banan, båda vann ju eftersom de seglade i olika klasser, yngre respektive äldre klassen. I E-jolle fick Maria Bjureen, OxSS, ge upp efter ett antal bad med masttoppen i Tureholmsvkens dy. Mitt under seglingen kom en kraftig vindby och blåste omkull alla de kvarvarande båtarna samtidigt, det såg rätt kul ut. Linus Rehn som är tyngst lyckades resa sin båt snabbast och undvika att få masten i dyn. Linus va nästan ett varv före de andra som badade minst ett par gånger till under seglingen. Det är lite trisst att det är så grundt på fjärden vid hamnen. Att segla ut till Lagnöviken eller Fågelöfjärden är ett alternativ men då tar det minst ett par timmar till. Vi hoppas på lite mindre vind nästa år, eller i alla fall sydvind så den inte blir så byig. Nästa år är det för övrigt 30-årsjubileum för ”Kannan”.

Tredje E-jollestarten: 2651 Anna Nordin, 3013 Lotten Nordin, 3360 Oskar Forssberg, 3351 Linus Rehn
Foto: Niklas Qvarnström

Lagpriset Lions Kanna vanns av Trosa Båtklubb. Tyvärr hade ingen annan klubb tillräckligt många seglare för att kunna vara med i kampen om den stora pokalen.

Resultat >>>

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: