tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• LYS blir SRS

Posted by Niklas på lördag 31 januari 2009

LYS, Leading Yard Stick byter namn till SRS, Svenskt RespitSystem samtidigt blir det en del nya regler, eller kanske ska man säga färre regler? Det blir nu tre olika regelversioner:
• Standardbåtar, de som finns i SRS-tabellen.
• Klassbåtar, båtar som har klassregler antagna av ISAF, SSF eller Skandinaviska Seglarförbundet.
• Mätbrevsbåtar, alla andra.

För standardbåtar gäller helt enkelt det som är standard, och det kan inte ändras utan ett certifikat, om jag förstår det hela rätt. Dvs du kan inte komma till en tävling och anmäla dig med fock om din båta har genua som standard. Vill du anmäla dig med fock så får du skaffa SRS-certifikat. Det samma gäller andra avvikelser som fast eller fällbar propeller till exempel.

Nya reglerna innehåller också punkter som säger att arrangören kan skriva i inbjudan ”att elektronisk utrustning för navigation och kommunikation får användas
även om en klassbåts klass regler förbjuder sådan.” Då får även jag med min Express använda GPS.

Dessutom måste arrangören skriva i inbjudan om man kan välja med/utan spinnaker och när det senast ska anmälas. Står inte det så är det den segelföring som står i tabellen/mätbrevet som gäller.

..och från 2010 ska även en standardbåt ha SRS-certifikat.

Jag har ännu inte själv läst igenom de nya reglerna så noga, men dill framåt våren ska jag nog veta vad som gäller.

Läs mer på SSFs hemsida >>>

Reglerna >>> (pdf)

Diskussion på Blur.se >>>

Annonser

Ett svar to “• LYS blir SRS”

  1. Fredrik said

    Klipp från blur.se, ang övergången från LYS till SRS:
    Passa på att segla Tjörn Runt i år för om alla standardbåtar skall ha certifikat nästa år är det sista chansen att få vara med på en stor breddkappsegling, där även många engångskappseglare är med. Och grattis till er “riktiga” kappseglare som fått lägga beslag på en regel och krångla till det som ni önskar. Så nu är det bara för oss hobbykappseglare att hitta på en ny regel igen som vi kan ha på klubbkappseglarna där vi tycker att det är rättvisare att en båt får segla med fock och avdrag när de har liten besättning eller så kör vi vidare med LYS. Den är ju ledig nu. Vad bra! Och sen kan vi hoppa över SSF och skita i sanktionerade seglingar. Och klubben behöver inte betala pengar till SSF. Strålande! Att vi inte kommit på det förut utan hjälp från SSF.

    Håller fullständigt med om detta. LYS har ju varit till för ”fritidskappseglarna”, men påfundet med att inte kunna anpassa LYS-talet efter förutsättningarna vid resp tävling kommer knappast att öka startfälten! Nej, fortsätt med gamla LYSreglerna för icke-sanktionerade tävlingar!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: