tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Ett inlägg angående SRS

Posted by Niklas på måndag 23 februari 2009

Många är det som har åsikter om det nya SRS-systemet, uppdateringen till LYS. Jag fick en kommentar av Trosa-seglaren Fredrik Modahl enligt nedan och mina kommentarer följer efter det:

Klipp från blur.se, ang övergången från LYS till SRS:
Passa på att segla Tjörn Runt i år för om alla standardbåtar skall ha certifikat nästa år är det sista chansen att få vara med på en stor breddkappsegling, där även många engångskappseglare är med. Och grattis till er “riktiga” kappseglare som fått lägga beslag på en regel och krångla till det som ni önskar. Så nu är det bara för oss hobbykappseglare att hitta på en ny regel igen som vi kan ha på klubbkappseglarna där vi tycker att det är rättvisare att en båt får segla med fock och avdrag när de har liten besättning eller så kör vi vidare med LYS. Den är ju ledig nu. Vad bra! Och sen kan vi hoppa över SSF och skita i sanktionerade seglingar. Och klubben behöver inte betala pengar till SSF. Strålande! Att vi inte kommit på det förut utan hjälp från SSF.

Håller fullständigt med om detta. LYS har ju varit till för “fritidskappseglarna”, men påfundet med att inte kunna anpassa LYS-talet efter förutsättningarna vid resp tävling kommer knappast att öka startfälten! Nej, fortsätt med gamla LYSreglerna för icke-sanktionerade tävlingar!!!

Så till min egen åsikt om SRS. Det mesta ser bra ut. Att man inte ska kunna göra en massa olika avdrag som genunaavdraget tycker jag är bra. Det används mest av taktiska skäl när det blåser lite mer för att få ett bättre mättal. Genuaavdraget har jag aldrig gillat, inte ens på den tiden jag kunde utnyttja det själv. Har inte riktigt förstått vitsen med att ha ett  lägre LYS-tal för att man byter segel, borde man då inte ha ett lägre LYS-tal om man seglar med revad stor, eller hårdvindsspinnakern..? När det gäller den andra stora frågan om att ALLA båtar från 2010 ska ha SRS-sertifikat är jag mera tveksam. Men i Norge har man haft ett liknande system under LYS där alla båtar ska ha ett certifikat för att vara med, och det har tydligen fungerat. Deltagarantalet på LYS-tävlingar i Norge är ju klart bättre än i Sverige trots allt. Att skaffa sig ett certifikat kommer att bli enkelt då dessa blir nedladdningsbara direkt från webben, bara att skriva ut och signera med båtägarens namnteckning.

Trosa BKs onsdagsseglingar är inte några sanktionerade seglingar så där får vi använda oss av vilka regler som helst. Onsdagsseglingarna kommer att gå på i samma linje som 2008. Det samma gäller 9timmars och en eventuellt ny segling på midsommarafton. När det gäller Notstickshällan race och Höstsseglingen är dessa sanktionerade av SSF och därmed måsta vi hålla oss till reglerna. Om dessa är sanktionerade seglingar nästa år återstår att se… SSF brukar inte gilla att man arrangerar tävlingar som inte är sanktionerade. Men jag har faktist inte riktigt koll på detta, om våra två tävlingar måste sanktioneras, eller vad som händer om de inte görs.

Annonser

Ett svar to “• Ett inlägg angående SRS”

  1. Mike said

    Just passing by.Btw, your website have great content!

    _________________________________
    Making Money $150 An Hour

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: