tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• 259 anmälda till Gotland Runt

Posted by Niklas på fredag 12 juni 2009

Idag fredag räknar jag till 259 anmälda båtar till Gotland Runt. Det är fortfarande några färre än förra året då det till slut blev 275. Enligt en kommentar på nån webbsida trodde tävlingsledaren Fredrik Feldreich på 300 båtar. Jag är tveksam….men det vore ju kul med några fler flerskrovsbåtar, så de få som är med nu får lite sällskap ute på banan.
Noterbart är att det är betydligt fler som seglar LYS/SRS vilket jag ser som både gott och ont. Kul med fler deltagare, men många som väljer LYS/SRS gör det uppenbarligen för att det är enklare att vinna, tror de…LYS/SRS är för mig på GR lite av ”cruising”, en klass för ”familjeseglare” och de som kanske kör för första gången och vill prova på lite innan man kostar på sig att mäta in båten i IRC eller ORC. Över 130 av deltagarna är just nu anmälda till LYS/SRS, 86 i ”klass D” och 48 i ”klass C”, om de delar båtarna som förra året. Enligt mina beräkningar är blir det 16 båtar i GR Open, de allra största flytetygen med Hyundai och Ericsson 1. Tyvärr verkar det inte som KSSS lyckas locka med några av VOR-deltagarna som vid det laget avslutat sin resa jorden runt.
X-35:orna då? Fyra anmälda? Får de segla entyp då? Enligt inbjudan krävs tio båtar för klass. Vanligaste båttypen, än så länge är annars Arcona 400 där nio båtar är anmälda. Åtta av dem i SRS och en i ORCi.
Några båtar till dyker nog upp på listan under de kommande dagarna. Dagarna innan start återkommer jag med mer statistik inför GR. Dagen innan start återfinns jag med min far i Sandhamn för att kolla in lite båtar och kolla läget hos några av deltagarna. Sedan följer jag seglingen på min blog med hjälp av ett antal båtar som lovat att försöka dela med sig av upplevelserna ute på havet. Trosa båten Rabalder med Kjell Enbom som skeppare är en, och naturligtvis har jag kontakt med min bror på X-95:an Index. Ytterligare ett par deltagare har sagt att de kan bidra med lite liverapporter om läget tillåter.
Det är 19 dagar kvar till start!

Annonser

2 svar to “• 259 anmälda till Gotland Runt”

 1. Att segla i LYS/SRS är lite mesigt, det håller jag med om. Lite som öppet spår i Vasaloppet.
  Men att mäta in båten i IRC eller ORCI kostar för oss med First 50 runt 15 000 kr total.
  Vi försökte förra året att delta i IRC, men KSSS krävde endorsed. Vilket enligt SSF tekniksa kontoret skulle ha krävt en vägning. Kostnad med kranbil hyra våg etc ca 10 000 kr. Vi hade tagit ut ett IRC brev, dock ej endorsed. Vilket fick till följd att vi som vikt får den lättast inmätta båtens vikt i mätbrevet. Inget problem med det, vi var beredda att köra efter det mätetalet. Men det gick inte.
  I England går det aldeles utmärkt att blanda endorsed med icke endorsed. På alla seglingar inklusive Fastnet.

  Altså så återstår bara att köra i LYS/SRS.

  • Niklas said

   Håller med om att det inte enbart är seglarnas ”fel”. Det handlar naturligtvis mycket om kostnader. Det var ett tag sedan jag själv höll på med sånt, så jag har inte hundra koll på kostnader. Men jag tycker nog att arrangörer och framför allt seglarförbund ska på nått vi se till att ”rätt båtar” seglar i ”rätt klasser”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: