tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Vem vinner?

Posted by Niklas på tisdag 30 juni 2009

Det är alltid lite ”risky” att tippa segrare i kappsegling, och speciellt när det är mätregler inblandade. Dessutom är ju vindprognoserna lite osäkra. Men jag tänkte ge mig på ett litet tips med lite kommentarer för respektive klass. Ladbrokes odds är väl föresten lite körda nu när ett par klasser strukits och båtar har bytt klass kors och tvärs.
Jag tar klasserna i tur och ordning efter starttid.

LYS/SRS D med 90 båtar på startlistan, eller som på min startlista 89, är ju en del. 1,07 till 1,29 är stor skillnad. Efter ett dygns segling kan det skilja runt 25 till 30 Nm mellan båtarna och självklart kan det då vara olika förutsättningar. Blir det vindar som gynnar de långsammare i klassen så brukar ju Maxi 95:orna ligga högt upp, men hur går de i lättvind? X-95:orna går finnt i lättvind, men då helst på kryss. Vision II har gått bra tidigare och Index blev ju klassegrare på Watski2star. Linjett 33:an Wild från Östertälje med Tomas Forslund är helt klart en annan kandidat. Nu vet jag inte vilken besättning han har, men Christer Björk brukar finnas ombord och han är en lurig typ. Rabalder, Dehler 34 DD med Kjell Enbom blev fyra förra året, men ledde länge. Blir det mycket kryss och lite mer vind än svag så se upp för den blå Dehlern. Linjett 37:an Ancella med Linjett-byggaren själv Mats Gustavsson är alltid en utmanare till segern. Förra året trea. Wasa 55:an Vindile kom tvåa i fjol och vann Landsort Race i år, med mycket öppna bogar rinner den på långt mycket fortare än sitt LYS-tal på 1,25. Det samma gäller naturligtvis förra årets segrare, Swede 55:an Alda. Nån av ovanstående båtar vinner, nästan helgardering… Måste jag välja en så tar jag Ancella.

ORCi D. Här är det bara 22 startande och därmed lite enklare att tippa. Åtta av dessa är X-båtar. X-båtar brukar gå bra, kanske mycket för att det ofta är aktiva och vana kappseglare som seglar dessa båtar. Xplorer och Lady X är båda X-332 och kommer att tillhöra toppen. Finska Elixir, en X-382 kom trea förra året och är en het utmanare till vinsten.

ORC Club D. Till slut blev det bara tio anmälda till ORC Club så C och D slogs ihop till en klass och lades på bana D. Därför seglar en Swan 57 på lilla banan. Här blir det utländsk seger. Jag tror Tojana vinner, en JOD 35 från Litauen.

LYS/SRS C. 55 båtar. Arconabåtar brukar ligga högt i resultaten. Saven, en Arcona 400 har gått bra och den räknar jag med i topp. Janis Straume med Mumm 36:an Shogun är en utmanare. My-X, IMX 40 med Gustaf Fröberg bör nog läggas till bland favoriterna.

X-35. Bara fem båtar i år. Några är i Tyskland och seglar mästerskap. Förra året segrade den Audisponsrade R8 med Leif Carlsson och de alpina tjejerna ombord. I år har de fått en stor utmaning i Robert Szabos Matrisen. Mitt tips är att Matrisen tar detta.

ORCi C. Så har vi den ”stora” ORCi-klassen. Data Com, Sinergia 40, är storfavorit. Med Anders Lewander som rorsman och om jag minns rätt har de en kille från Telefonica Black-teamet med sig också. Främsta utmanare är Du Soleil, IMX 4o. Finska Lexus kan nog också vara med på pallen.

IRC C. Även IRC-klasserna slogs ihop precis som ORC Club. Två norska båtar slåss här om segern. Magic, en King 40 och Nordstjernen en Landmark 43. Skulle det bli fördel för ”småbåtarna” kanske Corby 33:an Inga from Sweden blanda sig i kampen.

Grand Open. Här har det blivit två klasser i år. En ORCi- och en IRC-klass. Och dessutom kör de tydligen med double scoring d.v.s. att man får tåvla i båda klasserna. Kul tycker jag, men det hänger väl inte riktigt ihop med att man försöker förenkla för media och åskådare. Tänk om Ericsson vinner i både IRC och ORCi, hur ska journalisterna på Tv4 och Expressen förstå detta? 😉 Nu vinner dock inte Ericsson, tror jag. Artemis med Russel Coutts och Magnus ”Bagi” Woxén ombord vinner i IRC och Progressiva vinner i ORC.

Multi 30 och Multi 60. Varför finns dom? Två ensamma SeaCart 30:or på bana B och en gammal 60-fots trimaran och ett 90-fots katamaranmonster på bana A. Kommer det ens att bli spännande? 50% vinstchans. Audi vinner bland SeaCarten och katamaranen seglar ifrån trimaranen i den lätta vinden tror jag.

Classic. Och så klassen som deltar i Gotland Runt fast de inte seglar runt Gotland. Antikrundan kallas den också. Mitt tips är att Vagabonde vinner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: