tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Spel mot ett mål!

Posted by Niklas på fredag 12 februari 2010

Första akten i kampen om Americas Cup blev knappast nån kamp. BMW Oracle kunde nästan segla i cirklar kring Alinghi.
Trots ett handikapp på 600 meter efter att strulat i starten så ångade amerikanarna förbi redan efter sju åtta distans. Då togs förseglet ner på Oracle, om det var för att detta inte behövs när det blåser eller om det helt enkelt var för att få det lite jämnare vet jag inte, men Oracle gick både högre och snabbare på kryssen ändå. Runt 4 meters vind och Oracle höll runt 22 knop och Alinghi nån knop långsammare. Ledningen vid rundning var dryga tre minuter, och bå undanvinden mot mål skedde inga under. Oracle utökade ledningen och fartskilnaden var där ännu större. Avståndet i mål blev nära tio minuter.
Oracle så ut att gå lättare och lugnare i vattnet. Alinghi rörde sig mycket mer långskepps, som en gunghäst. Trots större vikt och tre skrov hade Oracle lättare att gå upp på ett skrov medan de såg ut som Alingis team fick jobba hårdare för att få upp båten på ett skrov. Fler skrov i vattnet bromsar ju.

Hur ska Schweizarna fixa det här till söndag? Många trodde ju att det var i just lätta vindar som Alinghi skulle ha en chans mot Oracle. Alinghis chans är väl att sänka Oracle i starten i nästa race. Schweizarna har ju fördel av att komma in från styrbord på söndag. Jag tror det blir 2-0 i nästa segling. Hej Schweiz!

Annonser

Ett svar to “• Spel mot ett mål!”

 1. Svenne said

  Oracle har haft mer tid på sig att utveckla en vinge, jag tror inte Alinghi räknade med en utmaning om cupen. Igår var det dock inga problem för Oracle att vinna, visserligen efter i starten men Alinghi fick ett straff. Om straffet är att snurra 360 grader så tror jag 600 m och 20 knop är att föredra istället.
  Mitt tips var att en av båtarna skulle vara överlägsen och vingmasten har under många år utvecklats i ”Little Americas Cup” http://www.sailingscuttlebutt.com/photos/04/cogito726/

  I det här fallet så hade utmanaren fördel då de kunde börja utveckla långt innan de lämnade in utmaningen.

  Men det är inte kört än för Alinghi, andra förhållanden och de kanske kan minska avståndet lite…

  mvh Svenne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: