tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Fem dagar till start: Rabalder vs. Doris

Posted by Niklas på fredag 21 maj 2010

Så var det fem dagar kvar till start. Först till vädret. Vädret fortsätter att vara lite ostabilt. Visserligen är det ett högtryck som bestämt lite över vädret här i östra Sverige ett par dagar nu, men det känns som vad som helst kan hända. Prognoserna för kommande dagar ändras vid varje uppdatering. Ett lågtryck verkar passera landet från väst till öst i början av veckan, men prognoserna verkar tro på lite olika banor. Det verkar dock bli vindar omkring nord eller nordväst på onsdagen, kanske rätt friska. Temperaturen verkar inte bli så låg som prognoserna tydde på igår, men knappast nån sommarvärme, och en och annan regnskur blir det säkert också.
Så till dagens startgruppsgenomgång. Några båtar ytterligare har försvunnit på startlistan. En Arcona 36, En Bavaria Match och så en Aspect 40. I startgrupp fyra är det 16 deltagare just nu. Här hittar vi bland annat Mithril, Ygdrasil och Umsepuffen. Båtar kan tydligen heta vad som helst. Och Doris! Doris är en virrig fisk i filmen Hitta Nemo. Mithril är en metall i Tolkiens sagovärld Midgård. Ygdrasil är ett träd i den nordiska mytologin.
Västeråsbåten Mithril byggd och seglad av Henrik Borg och Johan Levin har varit med på båda upplagorna av Watski 2star, trea båda gångerna. De har även flera starter när tävlingen hette Östersjömaran så Borg/Levin vet nog vad som krävs för att ta sig runt banan. Mithril kan nog vara med i toppen av resultatlistan även i år. La Dolce Vita, som jag började skriva om igår, men som fått höjt SRS och därmed bytt grupp tror jag också kan bli att räkna med. Finngulf 33:an med Per Lindstedt brukar hålla till högt upp.

Rabalder

Sedan har vi tre Dehler 34 DD, Anna från KSSS, Rabalder seglandes för Trosa Båtklubb och Doris från Nyköping. Anna räknar jag bort. Rabalder och Doris har stött på varandra flera gånger på bland annat Arkö Runt i Oxelösund. Kjell Enbom på Rabalder meddelar att han och Simo tränat på gym hela vintern och gärna har lite tuffa kryssbogar. Rabalder seglar ner till Oxelösund redan på måndag för att få lugna och bra förberedelser. Jag känner ju dessa båda herrar rätt hyggligt och om båten bara håller ihop i år så är det många som får se upp. Kryss i måttliga vindar tror jag skulle passa den blå Dehlern fint. Stefan Kindeborg på Doris påminner mig om att Rabalder va över sju minuter bakom Doris på senaste Arkö Runt. Men sedan backar Stefan en aning och säger ”Rabalder är ett år äldre än Doris och Rabalder är också lite mer erfaren av havssegling”. Och erfarenhet är ju en viktig del i den här typen av segling.

Doris

Doris

Insjöseglaren Bandito med Krister Gustavsson och Jesper Hoffstedt kanske man ska ha ett öga på också. En 30fotare med 1.26 i SRS-tal vilket kanske skvallrar om goda undanvindsegenskaper. De har varit med förr och båten är optimerad för shorthandedsegling. Men blir det kryss så tror jag Bandito får svårt att hänga med. Trots nya backstag och vattenbarlasttankar. Jag tror båtar av den här typen normalt får det svårt på sånna här race. De är för beroende av en viss vindriktning och när banan går runt i alla väderstreck så är ju risken stor att det blir kryss och en 30fotare går inte fortare än sin vattenlinjelängd, ungefär. Jag tror det är samma med Archambault 31:an med Per Engdahl och Volvo Ocean-seglaren Anders Lewander. Båda dessa kommer säkert att placera sig högt upp, men ingen seger. La Dolce Vita, Mithril eller Rabalder är mina tips i den här klassen.

Tack Erik B för bilden på Doris.

Annonser

2 svar to “• Fem dagar till start: Rabalder vs. Doris”

  1. Jag är ju ”lite” jävig men håller tummarna för Stefan och Bosse på Doris! Ny hårdvindsfock 3,5 som skulle behövts förra året och en ny spinnare som hissades första gången på Arkö Runt förra året. Stefan är en naturbegåvning att kryssa i sjögång så det vore ingen nackdel. Allmänt bra ordning ombord är ju heller ingen nackdel 😉

  2. /HenrikB said

    Hehe, Mithril, metallen som används bla till brynjor…
    ”Lätt som en fjäder och hård som ett drakfjäll”, tycker det passar bra 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: