tangosailing.nu

niklas@tangosailing.nu __/)_/)____/)/)______/)___/)/)/)_____

• Sex veckor till Öland Runt

Posted by Niklas på måndag 14 juni 2010

Det är sju år sedan Öland Runt seglades senast. Om sex veckor är det dags igen! Tävlingen kördes mellan 1982 till 2003. Jag själv har deltagit tre gånger. Första gången vi kom dit, 1991 lyckades vi i ett vindfattigt race spika totalsegern o IMS-klassen. Det va en rätt skön seger. På vägen runt passerades många svåra hinder i form av vägval. Att runda norra udden före 40-fotarna när vi själva seglade X-95 va rätt häftigt. Att vi tog oss ner till Borgholm och Öland Runt berodde mycket på Harald Axling som kört flera gånger och berättade för oss hur trevligt det va där nere i Borgholm. Harald är föresten anmäld även i år.
Årets race startar den 27 juli, på tisdagseftermiddagen. Jag minns att vi blev väl mottagna av arrangören. Dagen innan racet ordnades ett ”get together party” där det bjöds på nått ätbart och drickbart. Man minglade runt och snackade med andra seglare.
På den tiden va det runt 50 båtar anmälda. I år är det än så länge 14 anmälda. Själv kommer jag tyvärr att få följa racet från dataskärmen. Men om tävlingen överlever så är det nog inte omöjligt att jag finns med nått annat år.
För stockholmarna, som oftast seglar söderut på semestern är det ju lagom att semestersegla till Borgholm, packa ur och ”rejsa” ett par dagar för att sedan ”cruisa” hem igen.

Borgholms hamn efter målgång 1991.

Banan är enligt inbjudan ca 160 Nm, och enligt samma inbjudan rundar man södra och norra udden på Öland. 1991, när vi vann, seglades tävlingen medurs och vid Hoburgen låg OKGs fartyg Sigyn som rundningsmärke. Året efter vändes banan för att seglarna skulle passera Kalmar i någorlunda samlat fällt på publikvänlig tid. Sedan rundades en boj vid Visby. Om banan bara går runt Öland i år så är det en lite kortare bana.

Annonser

Ett svar to “• Sex veckor till Öland Runt”

  1. Göran Falk said

    Hej Nicklas,

    Det är nog många som har trevliga minnen från Öland Runt. Själv har jag gastat 9 gånger och det har varit både stiltjen och hårda vindar som ställt till det vid vägvalen. Har i år fått möjligheten att gasta på xPeria som tränat hårdvind i helgen. Borgholms Båtklubb hoppas på ett bra deltagande i år och som uppvärmning genomförs 4 banseglingar utanför hamnen på måndagen. Nästa Öland runt planeras att genomföras 2012 så de som är intresserade att segla den bör passa på i år.

    Vi hälsar alla intresserade välkomna till Borgholm och hoppas kunna genomföra änne en trevlig och välorganiserad segling (hälsar en flyttFalk som landat i Borgholm).

    Ps. Känner inte igen Borgholm från bilden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: